вівторок, 23 червня 2015 р.

Полірування та лакування


   Полірування - це фінішна обробка готового виробу з метою надання йому чистоти та дзеркального блиску.
  Після того, як ви вкрили прикрасу тонким шаром патини, можна відполірувати деякі її частини - аби краще підкреслити форму і рельєф. Це надасть вишуканості вашому виробу. Але й виявить такі недоліки як кривеньке недолуге намотування. Тож будьте охайні із самого початку, аби ваші старання не були марними.
   Вироби з дроту суттєво відрізняються від класичних ювелірних прикрас через тонку намотку, тому не всі способи полірування можуть бути застосовані. Я розкажу про декілька найулюбленіших, про їх переваги та недоліки, а ви вже зробите свій вибір.


   Полірування за допомогою пасти доі (рос. паста гои) - це найдешевший варіант. Паста коштує копійки, продається на радіо-ринках, в ювелірних магазинах. Треба розмочити пасту краплею машинного масла, вмочити шматок повсті, і довго терти вашу прикрасу. Або використати гравер і повстяну насадку. 
   Суттєві недоліки: це дуже брудна справа! Повсть летить по кімнаті, потрапляє вам в очі й ніс, засмічує прикрасу і робоче місце. Паста з маслом потрапляє під намотку і її треба буде добго відмивати за допомогою знежирюючих засобів для посуду. 





   Полірувальні подушечки - вони схожі на дуже м’який і дрібний наждачний папір. Але не залишають подряпин на металі, делікатні, знімають тільки патину. Продаються в магазині Хоббіт. Однієї подушечки вистачає на кілька прикрас. Спосіб не дешевий, але дуже зручний: чисто, легко відмити і достатньо працювати руками без граверу . Єдиний недолік - мідь після такого полірування швидко тьмяніє навіть під лаком.


   Крем для полірування Maas metal polish. Теж чистий, швидкий і "ручний" спосіб полірування. Набираєте трохи крему на м’яку ганчірку і протираєте прикрасу. Крем легко знімає шар патини. А головне - він на довго захищає світлий колір і блиск металу. Легко змивається водою з милом бо не жирний. Єдиний недолік - ціна і важко купити в Україні (магазин Biju). Але 2 унцій вистачає на кілька років, а чотирьох мабуть на все життя, тож виходить досить економічно. 
  


   М’які пластикові або силіконові щітки для гравера. Швидкий і зручний спосіб. Щітки добре прибирають патину саме з ділянок тонкого намотування, не залишають бруду. Але коштують не дешево і швидко "лисіють". Краще надягати їх по кілька штук. Продаються в магазині Полістар.


   Зазвичай, я поєдную останні три способи, використовую їх на різних ділянках - це залежить від виду прикраси (пасту доі облишила далеко в минулому).
   Для срібних прикрас полірування цілком достатньо. А от мідь я ще й вкриваю шаром спеціального лаку Rustins metal lacuer, аби захистити її блиск та колір. Але роблю це там, де метал не контактує зі шкірою. Бо від поту лак все одно злізе, і контакт з чистою міддю більш корисний.


Відео про кілька способів полірування:











3 коментарі:

  1. А який у вас гравер? і де купували?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гравер у мене Einhell (дуже задоволена). А от де купувала - вже не пам’ятаю, десь з Київа замовляла. Бо було це кілька років тому і посилання загубилося.

      Видалити
    2. Дякую :) А то марок купа і ціна різна, то ж хочеться перевірений :)

      Видалити