вівторок, 5 травня 2015 р.

Патинування міді та срібла

Патинування - це процес нанесення на метал захисної плівки, таке собі штучне зістарення, фінішна обробка. Я патиную майже всі свої вироби - це надає прикрасам більшої виразності, об'єму.
Термічний спосіб - за допомогою газовою горілки нагріваєте мідь до появи на ній різних кольорів від жовтого, золотавого до темно-червоного. Така патина добре тримається, але не можна застосовувати, коли камені вже закріплені (бо зіпсуються). Добре видно наприкінці цього відео:

Важливо! Перед нанесенням патини метал має бути чистим, зашліфованим, знежиреним. При хімічний способах патинування працюйте в гумових рукавичках і в добре провітрюваному приміщенні.

В парах аміаку. Це найдоступніше в домашніх умовах спосіб. Купуєте в аптеці розчин нашатирного спирту, наливаєте на дно банки, підвішуєте вашу прикрасу так, щоб не торкалася стінок, закриваєте кришкою і чекаєте годину-дві. Застосовується до міді та латуні (але обережно, якщо латунь перетримати, стане крихка й поламається), на срібло не подіє. Колір виходить коричнево-оливковий, дуже цікавий. Можливі варіації залежно від того, скільки часу потримати.
Недоліки: надто довго, і не всі камені витримають. Краще не занурювати в пари аміаку перлини, бурштин, малахіт. Та й на інші камені, особливо підфарбовані, невідомо як подіє. Не бояться такого впливу скло, гранати, аметисти та різні кварци. Тож краще спочатку нанести патину, а потім закріпити каміння.


Мідні кульчики з аметистами  - світло-коричнева патина, отримана в парах аміаку:

Але в такий спосіб можна отримати дуже цікаві кольори - зелений, голубий, синій. Щоб отримати світло-голубу патину треба змішати нашатирний спирт з оцтом, мідь змочити водою та сіллю, підвісити в парах, а банку поставити в холодильник. Щоб патина вийшла темно-синя - все те ж саме, але банку поставити в тепле місце, наприклад, на батарею.
Зелена патина утворюється в парах звичайного столового оцту, але отримана в такий спосіб дуже отруйна. 
Взагалі хімічний способів отримати кольорову патину існує дуже багато, ви можете пошукати в мережі.

За допомогою сірчаної печінки - найзручніший спосіб. Швидко (1-3 хв.), не шкодить камінню, підходить для міді, срібла і латуні. Мідь отримує кольори від світло-коричневого до чорного, залежить від концентрації розчину. Срібло набуває темно-сірого кольору. 


Я використовую сірну печінку промислового виробництва у вигляді гелю. В теплу водичку капнути трохи рідини, розмішати і занурити прикрасу.

Срібна каблучка з гранатом, патинування сірчаною печінкою:

Купити можна в магазині Хоббіт, довго зберігається і не псується. Більш економічний варіант - сірчаний калій з магазину ВТК. Так само розводиться в теплій воді, але вистачає його не так на довго: за півроку псується і вже не діє.
Можна також зробити сірну печінку самотужки, але такий порошок перестає діяти за два місяці і готувати його може й цікаво, але не корисно для здоров'я. Про всяк випадок навожу рецепт приготування. 


Для приготування цього зілля нам знадобиться:
- Посуд з кераміки або нержавійки, в якому можна буде запекти суміш
- Сірка (можна купити у вигляді харчової добавки, продається в зоомагазинах)
- Поташ (карбонат калію) або сода харчова (карбонат натрію)
- Засоби індивідуального захисту (рукавички, респіратор, окуляри - продаються в будівельних магазинах)
- Пляшечка з щільною кришкою від нашатирного спирту


1. Змішуємо 1 частина соди і 1 частина сірки. Ретельно перемішати.


 2. Нагріваємо над вогнем постійно помішуючи. Доводимо до коричневого кольору. Спочатку суміш ніби намокне, стане вологою і помаранчевої. Якщо нагрівати занадто сильно і швидко - з'явиться синє полум'я від палаючої сірки і пекельний дим. Полум'я потрібно скоріше збити (повітрям). Продовжуємо нагрівати - стане темно-коричневе, сухе і дрібне (значить готове). Остудіть, щоб можна було додати воду. Будьте обережні - дуже гаряче.


 3. Далі додаємо воду і заливаємо отриманий розчин в пляшечку. На повітрі розчин стає непридатним дуже швидко, видихається. У пляшечці з щільною пробкою і кришкою можна зберігати 1-2 місяці без втрати властивостей.




Весь процес на відео:

Вставки, які краще не занурювати у розчин сірної печінки, а закріплювати після патинування або наносити розчин пензликом тільки на дріт: малахіт, корал, бірюза, кольоровий штучний кварц  з покриттям. У літературі не радять занурювати перли й перламутр, але на практиці в мене не було негативного досвіду роботи з цим матеріалом.

  Якщо сірну печінку знайти не вдалося, можна використати сірчану мазь з аптеки. Але вона дуже погано відмивається особливо з дрібного дроту (через вазилін в її складі). Використовувати дуже просто - намазати  й покласти в тепле місце. Діє і на мідь і на срібло.
  Ще один хімічний спосіб утворення патини на сріблі - за допомогою вареного яйця. Зварити свіже куряче яйце, розрізати навпіл, ще горяче покласти в контейнер разом зі сріблом і закрити щільною кришкою. 


Існують і нехімічні способи обробки металу: продається готова патина різних кольорів від різних виробників (наприклад), наноситься пензликом, як фарба, закріплюється лаком. Але для прикрас з дроту вона мені здається не досить витривалою.



Немає коментарів:

Дописати коментар