середу, 25 лютого 2015 р.

Інструменти вайрвокера


 Для того, щоб працювати з дротом, окрім шаленої фантазії, нам знадобляться деякі інструменти. Щастя наше, що wire wrapping не вимагає такої кількості спеціальних штукенцій, як класичне ювелірне мистецтво. Деякі ви можете навіть знайти вдома. Як ні - то доведеться купувати. Але я раджу шукати їх в магазинах для рукоділля або для ювелірів. Тому що інструменти в будівельних магазинах не мають такої якості і точності. 

Умовно я розділила інструменти на декілька груп, за важливістю для нашої справи.

І. Найнеобхідніші інструменти, навряд чи без них обійдемось :


1 - круглогубці, потрібні нам для закручування дроту. При купівлі зверніть увагу - губки мають щільно прилягати одна до одної. 
2 - плоскогубці, мають гладку внутрішню поверхню і загнуті тонкі носики.
3 - кусачки, бокорізи - потрібні для перерізання дроту. Важливо - з одного боку вони мають давати рівний зріз, а не гострий. Корисна стаття з цієї теми - Клуб 1001 намистинка.
4 - кусачки великі, для відрізування товстого дроту від 1,3 мм. Це щоб зберегти ваші маленькі дорогі бокорізи №3 цілими якамога довше.
5 - лінійка
6 - надфиль, сталевий, пів-коло. Можна придбати цілий набір надфилів різних форм, але цей універсальний. Потрібен для обробки кінців дроту.
7 - велика голка "циганка" - для того щоб підправляти плетення.

II - Дуже корисні, бажано придбати:


1 - молоток зі сталевою ручкою, потрібен для розплющування дроту. Суцільна конструкція  такого молотка добре вбирає вібрацію, тому він мій найулюбленіший.
2 - молоток з дерев'яною ручкою. Трохи шумний, але має один бойок як кулька - тож ним добре робити текстуру.
3 - молоток гумовий, киянка. Потрібен для того, щоб м'яко вирівнбвати деталі, не залишаючи на них слідів.
4 - шперак, має дуже зручну гладку поверхню для того, щоб відбивати на ній дріт. Можна скористуватись чимось схожим, підошвою від старої праски, наприклад. 
5 - ще одні плоскогубці, з рівними губками. Зручно мати 2 пари, особливо коли розкриваєш кільця.
6 - штангенциркуль з дісплеєм, Бажано мати в хазяйстві для вимірювання діаметру дроту та каблучок, і для порівняння симетричних деталей.

ІІІ - Скоріш за все знадобиться.


  Газова горілка, або горілка-насадка на балон, і газ до них. Знадобляться вам, щоб робити кульки на кінцях дроту. Або для пайки. 
Купувати краще з широким соплом. Чорна - то горілка, що заправляється. Слідкуйте уважно, щоб вона була добре заправлена. Бо перший раз я недостатньо додала газу - полум'я є, потрібної температури нема. Мідь довго не хотіла плавитись. 
Краще за все - насадка на балон, бо газ іде без затримки скільки потрібно. 
Не раджу купувати ось таку маленьку Micro Torch - маленьке сопло, температура недостатня для міді, хіба що для срібла:


Дошка для пайки з вогнестійкої тирси і пінцет - це якщо знадобиться щось паяти, зручна, легка, дешева:

ІV - Суттєво полегшує життя вайрвокера, але не є обов'язковим:


Гравер або бормашина з гнучким валом та різні насадки до нього. Ця машинка може суттєво прискорити процес шліфування та полірування, зробити отвори, наприклад. Взагалі, потужний мотор у господарстві - річ корисна.

V - Корисні речі, може й знадобляться.


Давчики для закріплення кабошонів - специфічний інструмент.
Ножиці по металу та лобзик - для роботи з листовим металом, а не дротом.


Ригелі - для того, щоб гнути на них каблучки.
Лещата - щоб закріплювати деталі.
Фінагель -  зручна дошка для випилювання лобзиком.


Віджиг - дошка з отворами і набір циліндрів. Зручненько вмощуєте їх в отвори і можете гнути дріт за малюнком. Але сама я цим інструментом не користуюсь, вистачає круглогубців. Тому що якось замало можливостей він надає - за задумом наче вже й час згинати деталь, а циліндр розташований далеко.

Я дала огляд тих інструментів, що маю сама. Як бачите, нічого занадто складного або за шалені гроші для плетення з дроту не треба.
Додатково: корисний огляд ювелірних інструментів можна подивитись на сайті Ювелірна майстерність.

8 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Чоловік замовив у знайомого майстра на роботі. Я тільки розміри дала. :) Бо ті, що продаються в ювелірних магазинах надто дорогі, і здебільшого конусні. А циліндри таки зручніше.

      Видалити
    2. Так отож( Я тому й зацікавилась.

      Видалити
  2. Я й раніше здогадувалась, що це не моє ремесло. Тепер я впевнена на всі 1000%, що не моє. :-) Носити - так! Робити - та ні в жисть! ))))

    ВідповістиВидалити
  3. Вопрос про ситрик асид, какой нужно покупать? Специальный для ювелирки или просто для готовки? И есть другой метод? Можно просто в лимонный сок?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лимонну кислоту можна брати звичайну для кулінарії, в гастрономі купую. І в лимонний сік можна занурювати, але в лимонку таки економічно більш вигідно. ))) Можна також купити спеціальний відбіл для металів, але мені не сподобалося працювати з ним на кухні.

      Видалити