понеділок, 16 лютого 2015 р.

Як підготувати дріт до роботи



  Щоб нам було зручно працювати з мідним дротом, доведеться пересвідчитися, чи достатньо він м'який, і чи не вкритий лаком. 
 Адже якщо мідь буде занадто жорстка нам доведеться сильно на неї тиснути інструментами -  а це залишить глибокі вмя'тини. А якщо дріт вкритий лаком - ми не зможемо його потім вкрити патиною.
   У будівельних магазинах дріт зазвичай продається без лаку, але вкритий ізоляцією. Її можна зняти за допомогою канцелярського ножа.


Але цього може бути недостатньо. Дріт діаметром 1-1,6 мм надто жорский, треба його добре прогріти на вогні до червоного сяйва, аби зробити м'яким.

У тому ж випадку, якщо ви є власником дроту, вкритого лаком (з трансформатору), його теж доведеться добряче прогріти, аби лак згорів. Нагрівати можна або на комфорці звичайної газової плити, або газовою горілкою.
Скрутіть дріт в кільце, не туге, і покладіть на дошку для пайки, або якусь залізну поверхню.


Добряче прогрійте дріт. Жовте полум'я і чорний дим - то згорає лак. До речі, раджу вам робити це під потужною витяжкою і добре провітрити приміщення - адже цей дим не є корисним для здоров'я.


Коли полум'я зникне, все одно прогрівайте метал до червоного сяйва. Весь час рухайте горілку, аби не позплавити мідь.


Після нагріву мідь змінює колір на чорний. На фото внизу дріт двох диаметрів: 0,65 та 1,8 мм.


Теперь маємо повернути міді її первинний рожево-помаранчевий колір. Покладіть до каструлі з розчином лимонної кислоти. Приблизно 1 ст. ложка на півстакана води. Гріємо на малесенькому вогні поки мідь не стане чистою. Якщо дроту багато, можливо доведеться міняти розчин і гріти двічі.


Ось маємо готовий м'якенький матеріал, що буде слухняним, ви можете згинати його навіть руками. Важливо! Втративши лак - дріт стане тоншим. Наприклад 0,65 мм перетвориться на 0,55 мм. А 1,8 на 1,7 мм.


Найтонший дріт 0,3-0,4 мм горілкою обпалити важко - швидко плавиться. Його краще протягувати над полум'ям плити тримаючи плоскогубцями.


Якщо ви довго працювали з дротом і мідь втратила свою гнучкість - можна відновити її знов прогрівши деталь.

Срібний дріт не потребує такої підготовки. Його одразу можна купити м'який або жорсткий. Але якщо конче потрібно зробити його м'яким - теж можна прогріти і відбілити. 

Нагартувати, зробити мідь та срібло знов жорсткими, шляхом нагрівання та опускання в холодну воду неможливо. Тільки механічним шляхом - покрутити або постукати молотком.

2 коментарі: