середу, 4 лютого 2015 р.

Види дроту


 У мистецтві wire wrap може бути використоно найрізноманітніші види дроту. По-перше, він розрізняється за матеріалом: мідний, срібний, латунний, алюмінієвий, сталевий, з покриттям.

  Мідний дріт- найдоступніший матеріал, його легко знайти, приємно працювати, має доступну ціну. Саме те, що треба для навчання. Купити можна або у спеціальних магазинах для хендмейдерів, або в будівельних  у вигляді кабелю. Там він зазвичай дешевший, вкритий пластиковою ізоляцією, але вона легко знімається за допомогою канцелярського ножа.
  Мідь - надзвичайно м'який, пластичний матеріал. Легко згинається, набуваючи потрібну форму, відбивається молотком, шліфується, полірується. Також цьому металу можна надати більш витонченого кольору, якщо запатинувати. До того ж, контакт з міддю вважається корисним для людини.
  Але цей метал має деякі недоліки: якщо довго носити браслет або каблучку з міді при високій вологості, на шкірі може з'явитися темний слід. Це не є небезпечним, з часом він зійде.
  Ще, прикраси з міді швидко втрачають блиск і яскравість після полірування. Аби цього не сталося, металл можна вкрити спеціальним лаком або воском для металлу.
  Будьте обережні -  в деяких людей виникає алергічна реакція від контакту з міддю. На щастя, такі випаки трапляються нечасто.
  Порада: перед початком роботи мідний дріт краще добре прогріти у вогнищі, до червоного сяйва. Так метал стане гнучкий. Поновити жорсткість міді можна механічним шляхом - якщо покрутити дріт, або відстукати молотком.


Браслет з мідного дроту

  Латунний дріт - це сплав міді та цинку. Має цікавий зеленкувато-жовтий, золотавий колір. Недорогий  матеріал, поширений у магазинах для рукоділля. Але працювати з ним трохи важче ніж з міддю. Латунь більш жорстка, ламка. Патинувати можна тільки в розчині сірчаної печінки. Патинування в парах аміаку не підходить - бо латунь руйнується, стає крихкою. Так само як і мідь з часом втрачає блиск, тож потребує захисту.

  Срібний дріт  - дорогоцінний матеріал, легко піддається обробці, має вишуканий вигляд. Купити можна в ювелірних магазинах.  Зазвичай продається двох видів: 925 і 999 проби.
  925 проба (sterling silver)- має у своєму складі мідь, більш жорстка, міцна. Тонким дротом цієї проби гарно робити плетення - бо він не рветься.
  999 проба - пластична, легко гнеться, довго зберігає гнучкість. Але її теж можна нагартувати відбивши молотком.

Кульчики зі срібного дроту в роботі

  Алюмінієвий дріт  - зазвичай продається в магазинах для рукоділля вкритий яскравим кольоровим шаром. М'який, пластичний і ламкий матеріал. Я б не радила використовувати його для складних композицій.

  Сталевий дріт - дуже міцний і жорсткий. Зазвичай для плетення його не використувують. Але можна робити деякі деталі конструкції, застібки для брошок, наприклад.

  Дріт з покриттям. У продажу ви також можете зустріти посрібнений (silver filled) та вкритий шаром золота (gold filled) дріт. Це мідний дріт вкритий тоненьким шаром срібла або золота. Має вишуканий вигляд, доступніший за ціною але дуже складний в роботі. Пластичний і гнучкий, але покриття легко псується інструментами, не можна шліфувати, і треба вкрай обережно полірувати. Краще не робити з цих видів дроту всю конструкцію, а використовувати як елементи наприкінці роботи.

  По-друге, дріт розрізняється на діаметром. З найтовстішого 0,8 мм-2 мм зазвичай роблять основу. Найтонший 0,3 мм-0,5 мм використовують для плетення. Вимірювати діаметр  краще за допомогою штанценциркуля. зверніть увагу, що в будівельних магазинах на цінниках вказують не діаметр, а площу перерізу. Тобто краще йти зі своїм вимірювальним інструментов і на місці шукати потрібний.
  В Америці прийнята інша система вимірювання дроту  - не в мм, а в gauge, скорочено ga. Ось таблиця відповіднсоті розмірів дроту в різних системах:


  По-третє, переріз дроту може мати різну форму - круг, квардрат, напівкруг, тощо. Відомі американські виробники мають великий асортимент, аби порадувати вайрвокерів. 


2 коментарі: